woensdag 14 juni 2017

Stroomversnelling Huur heft zichzelf op

 

In kleinere samenwerkingsverbanden gaan aannemers en corporaties zeker door met het verduurzamen van  huurwoningen. Maar de leden van de Stroomversnelling werken niet meer in verenigingsverband aan nul-op-de-meter concepten; na vier jaar heft de vereniging zichzelf op. 

Dat maakt voorzitter Lex de Boer van de Stroomversnelling Huur bekend.  De Brede Stroomversnelling blijft wel bestaan, maar de oorspronkelijke innovatiebeweging van vier aannemers en zes corporaties heeft volgens hem weinig toegevoegde waarde. Hij werkt zelfs  steeds vaker remmend in plaats van stimulerend. “Probeer maar eens een afspraak met tien partijen te maken. Dat duurt lang en betekent soms dat je op elkaar moet wachten. Dat stokt soms de voortgang.”

Vliegwieleffect bereikt

De Stroomversnelling heeft volgens De Boer bovendien het vliegwieleffect bereikt dat was beoogd. “Niet alle, maar wel veel doelen van de vereniging zijn bereikt. Nul-op-de-meter renovaties zijn bijna standaard bouwpraktijk geworden. Niet alleen door de negen leden van de vereniging maar ook door veel andere partijen. De energieprestatie vergoeding is verankerd in het burgerlijk wetboek, er is een NOM-keur opgesteld,  er zijn vele lokale en provinciale beleidsconvenanten afgesloten en ik verwacht ook dat in het nog op te stellen regeerakkoord wel afspraken gemaakt zullen worden over scherpere eisen aan bestaande woningen. Naast de 500 renovaties die zijn gerealiseerd zijn er nog duizenden projecten in voorbereiding.”

Dat zijn nog niet de 10.000 woningen die de vereniging zich bij de oprichting in 2013 tot doel stelde, realiseert De Boer zich. “Maar vergelijk het eens met waar we vandaan kwamen. Toen we er in 2012 over gingen nadenken was een nul-op-de-meter renovatie nog een bijna onmogelijk concept.  En we komen echt wel een eind richting die 10.000. Maar het voegt weinig meer toe om op elkaar te zitten wachten om met elkaar de hobbels en concepten te evalueren. Dit is niet meer tegen te houden.” De Brede Stroomversnelling, met haar lijnen naar het Binnenhof, onder leiding van Leen van Dijke, blijft wel bestaan.

Hoogbouw nog lastig

De Brede Stroomversnelling zal zich wellicht ook bezig moeten houden met hoogbouw. Want op dat gebied zijn de ambities van de vereniging niet waargemaakt erkent De Boer.  Het is er mede verantwoordelijk voor dat de beoogde productieaantallen niet gehaald zijn. “Het blijkt verdraaid lastig om voldoende energie op te wekken voor complexen met meer dan vier woonlagen. Daarvoor moeten nog energie- en installatieconcepten ontwikkeld worden. Daar is extra onderzoek voor nodig.”

Leren wonen

Eén van de zaken die ook nog aandacht behoeft is het leren wonen in nul-op-de-meter huizen. Dat vraagt toch om ander gedrag van de bewoners. Een huurder van corporatie Lefier, waar De Boer bestuurder is, verwoordde zijn ervaring na een NOM renovatie treffend: “ik ben eigenlijk verhuisd in mijn eigen woning”. De Boer: “Je kunt bijvoorbeeld  ’s winters niet meer uren je ramen open laten staan om te ventileren, omdat het met lage temperatuurverwarming daarna ook weer uren duurt voordat de ruimte is opgewarmd. Zo zijn er meer aspecten waar je rekening mee moet houden en waarin bewoners begeleid moeten worden.”

Hij besluit:  “Mijn opa was bouwinspecteur kort na de oorlog toen woningbouwverenigingen  douches bouwden in huurwoningen. Mensen wisten niet goed wat ze daarmee moesten en gebruikten hun douche vaak als kolenhok. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar dat was toen ingewikkeld voor bewoners. Dat is bij de introductie van nul-op-de-meter woningen niet anders. Je moet de huurders er bij helpen”


Vier aannemers en zes corporaties

Vereniging Stroomversnelling Huur is in 2013 opgericht door vier aannemers en zes corporaties. Nadat Ballast Nedam zich in 2016 terugtrok bleven BAM, Volker Wessels en DuraVermeer over.  De deelnemende corporaties zijn Lefier, Portaal, Stadlander, Tiwos, Wonen Limburg en Woonwaard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten